utorak, 15. svibnja 2012.

Motivacija mladih zaposlenika

Naravno da je nama mladima itekako bitna motivacija. Bez obzira na našu veoma jaku unutarnju samomotivaciju koja nas pokreće i tjera ka uspjehu i dokazivanju, te ostvarenju svoga sna ipak je bitna i motivacija u okruženju.
Na ovaj post me ponukala po meni zabrinjavajuća demotivacija mladih, kod nas ali i u svijetu. Novo istraživanje iz Gfk pokazuje da "mladi zaposlenici diljem svijeta pokazuju također nedostatak motivacije i angažiranost na svom radnom mjestu: Najviše su pogođeni percipiranim pritiskom na poslu, što dalje stvara dugoročne probleme za rukovođenje u organizacijama ali i za države."
Ovo istraživanje poakzuje i da 61% mladih zaposlenika vjeruje u mogućnost realiziranja karijere,  ali da je to moguće kod druge organizacije ili nekoj drugoj zemlji.
Čak je 41% mladih zaposlenika spremno i na odlazak u neku drugu zemlju. (vidjeti više na http://www.gfk.hr/public_relations/press/press_articles/008060/index.hr.html)

Dakle ove činjenice bi trebale pokrenuti organizacije i države da ozbiljno porade na motivaciji mladih zaposlenika. Svakako da je recesija dodatno pridonijela demotivaciji jer je više od trećine mladih zaposlenika(36%) zbog teške ekonomske situacije bila prisiljena prihvatiti posao kojim su nezadovoljni ili su prihvatili posao koji nije u njihovoj struci. 
Mlade također demotivira veliki stres na poslu, pritisak zbog prekovremenih sati rada što im uskraćuje privatni život i negativno utječe na zdravlje. 
Većina mladih misli da je recesija samo dobar izgovor poslodavcima za ovako ponašanje i da bi mogli i trebali poraditi na motivaciji svih, a posebno mladih stručnjaka da ne odlaze.
                                     
                                      

Nema komentara:

Objavi komentar